בלקו: האם מנוע החיפוש החדש יעלים את הספאם מהחיפוש?

איתי ברנר
blekko

לפני מספר ימים הוצג בפני הקהל הרחב מנוע החיפוש בלקו (Blekko). בפוסט הבא החליט איתי ברנר לסקר את שלל האפשרויות והקונספט החדש של המנוע, אך בעיקר – להתמקד בתועלות שלו והפיצ’רים השונים שיכולים לעזור למקדמי אתרים.

התכונה המרכזית אשר מבדילה את בלקו ממנועי חיפוש אחרים היא האפשרות לבצע חיפוש על סמך תגיות משנה בצורה קלה ופשוטה גם עבור מי שלא רגיל להקליד פקודות שונות ומשונות. על מנת להוסיף את התגיות המיוחדות (ישנן 250 כאלו והן מכונות Slashtags), יש פשוט להוסיף סימן / ולאחר מכן את התגית הרלוונטית (בדומה לפקודות Command Line של מערכות הפעלה מסוימות). כאשר מקישים תגית זו, למעשה מחפשים בתוך רשת מצומצמת של דפים העוסקים בהקשר או “נקודת המבט” של אותה התגית בלבד.

שימוש בסלאשטאגים במנוע החיפוש בלקו

אם למשל אני מחפש מידע על טכניקות “כובע שחור” בהקשר של קידום אתרים, ארצה להשתמש בפקודה הבאה: black hat /seosites. אפשר גם להקיש את הסלאשטאג לבד ולמצוא את האתרים הכי מדורגים בתוך הרשת הפנימית שלו.

כל הדפים אותם מציג מנוע החיפוש נמצאים תחת פיקוח של צוות אנושי ולכן הבטחה נוספת של בלקו היא פחות ספאם והצגת תוצאות בעלות רמת אמינות גבוהה יותר. כרגע בלקו מכריזים כי יש ברשותם כ-3 מיליארד דפים מאונדקסים, זאת בניקוד לגוגל אשר מאנדקס כרגע כטריליון דפים לפי ההערכות (אפס אחד נוסף).

מבחינת הגדרה מקצועית, בלקו הוא מנוע חיפוש אנכי ולא אופקי. מנוע חיפוש אופקי כמו גוגל מחפש על פני כל הרשת, מנוע חיפוש אנכי מחפש רק בחתך אחד מלמעלה למטה.

אתר Search Engine Land בדק ומצא כי במקרים מסוימים חיפוש ללא סלאשטאגס מוביל לתוצאות מסוננות בכל מקרה או שבמנועי חיפוש אחרים אפשר להחליף את הסלאש ברווח ולקבל תוצאות טובות יותר. (לדוגמה twitter chess מול twitter /chess).

אלגוריתם שקוף יותר

האלגוריתם של בלקו הוא שקוף מאוד (בצורה יחסית) ולמעשה מאפשר לראות מדוע דף מסוים זכה לדירוג אותו קיבל. על מנת לעשות זאת יש להוסיף סלאשטאג מיוחד הנקרא /rank. במצב זה, כל דף מקבל ציון על סמך מידת הרלוונטיות שלו לביטוי המחופש או ביטוי דומה. כאשר מבקשים פירוט נוסף, מופיעה טבלה עם מאפיינים כגון כותרות H1,H2, בלוג, אנקור טקסט וכו’. חבל רק שחלק מהמאפיינים האלו סתומים משהו (“People”).

כך נראים התוצאות שהתקבלו לביטוי SEO (בפועל הטבלה ארוכה יותר, יש ללחוץ על Show Details).

דף תוצאות חיפוש בבלקו

אפשרויות חברתיות

אם גם אתם הבחנתם בדמיון שבין הסלאשטאגס לבין הטרנדים בטוויטר? מערכת המשתמשים של בלקו מזכירה בצורה חשודה את זו של טוויטר. כל משתמש בבלקו יכול לא רק “להגיד משהו” (לצייץ), אלא גם לעקוב אחרי משתמשים אחרים ולפנות אליהם בצורה פומבית. בהקשר של הסלאשטאגס, כל משתמש יכול לעקוב אחריהם כאילו היו משתמשים של ממש (כמו להקליד את הסלאשטאג בלבד), ליצור חדשים או לבקש הרשאות עריכה עבורם (כמו בדמוז). זה אולי המקום להבהיר כי סלאשטאג הנוצר באופן ידני, לא מופיע בהשלמה האוטומטית בתיבת החיפוש (פונקציה הדומה ל-Google Suggest).

פרופיל משתמש בבלקו

גם על תוצאות החיפוש עצמן ניתן לבצע פעולות: לסמן אותן כספאם, להגיב אליהן דרך פרופיל המשתמש, או פשוט לתייג אותן דרך סלאשטאג (על פעולות נוספות ראו בסעיף הבא).

הדובדבן שבקצפת – ניתוח מתחרים בקצות האצבעות

הפניה הישירה והמפתיעה למדי לקהל מקדמי האתרים לא נגמרת בסלאשטאג RANK, אלא ממשיכה עם אפשרות ה-SEO אשר מופיעה מתחת לכל תוצאה ומציגה מבחר יפה של נתונים אודות אתר מסוים. חשוב לשים לב כי פרופיל ה-SEO מחולק לשני חלקים – Domain (האתר כולו) ו- URL (רק הדף הספציפי). להלן הסבר על הפרמטרים השונים:

  • בדיקת קישורים לאתר שני החלקים מחזירים נתונים מעט שונים: למשל, כאשר ניגשים לראות את רשימת הקישורים בתוך פרופיל הדומיין מתקבלות רשימה של מדינות בעולם ומדינות בארה”ב (States), בנוסף לרשימת הדומיינים המפנים ומספר הקישורים מכל אחד מהם. כאשר בודקים את ה-URL, מתקבלת גם רשימה של אנקור טקסטים  ורשימת הקישורים עצמם לאותו עמוד מסוים:

אנקור טקסטים של קישורים נכנסים

  • סטטיסטיקות זחילה ואינדוקס – למרות שמדובר בנתוני זחילה פנימיים של בלקו בלבד, גם כאן יש כמה נתונים מעניינים כמו למשל רשימת אתרים המאוחסנים על גבי אותו השרת (לא בהכרח על אותו IP בדיוק). נתונים אלו יכולים לסייע בשיפור הזחילה והאינדוקס של האתר.

אתרים שמאוחסנים על אותו שרת

  • דירוג של עמודים ספציפיים – רשימה של עמודים והדירוג שבלקו נותן להם. זה יכול להיות מעניין במיוחד מול השוואה לאופרטור Site: בגוגל, אשר יש כאלו שסבורים כי הוא מציג את העמודים בסדר דירוג מהגבוה לנמוך. אולי זה המקום לציין שבלקו נותן לכל האתר דירוג בשם Hostrank אשר מתבסס כנראה על נוסחה מסוימת של דירוגי העמודים הספציפיים.

דירוג hostrank לעמודי האתר

  • השוואה לאתרים אחרים – מעט דומה לאלקסה, משום מה ברירת המחדל היא להשוות בין כתובת האתר עם WWW וכתובת האתר בלי WWW. זה יכול להיות יעיל עבור מי שרוצה לבדוק שמקשרים אליו בעיקר בצורה “הנכונה”.הפעם בתמונה הבאה נבחרו שני אתרים שונים מאותו תחום, Yad2 ו – WinWin. (הדו”ח המלא).ההשוואה מתבססת בעיקר על מספר הקישורים הנכנסים וגם פה נכנס מדד ה-  Host Rank הלא ממש ברור.

השוואה בין אתרים

  • זיהוי אתרים שמשכפלים תוכן – לכאורה זו נראית משימה קשה לביצוע, אבל למעשה למנוע החיפוש לא צריכה להיות בעיה גדולה לזהות דפים עם תוכן כפול מבין אלו המאנדקסים בו. האתר שנבדק הוא אתר Articles שמאפשר להשתמש במאמרים מתוכו גם באתרים אחרים. התקבלו לא פחות מ-1000 אתרים, כנראה שזה הגבול העליון 🙂
    הפיקשוש היחיד היה (שוב) שהאתר הראשון ברשימה הוא אותו אתר, רק עם www בהתחלה. אגב, שכפול תוכן היא בעיה אשר על מנת לפתור אותה נוצרו לא מעט כלים בתשלום, כך שהשירות של בלקו יכול להקל במקרה הזה.

בלקו מזהה תוכן כפול באתרים

אלו כנראה התכונות האטרקטיביות ביותר לבעלי אתרים, אך אפשר לראות גם נתונים טכניים נוספים. למשל גודל ממוצע ורובוטים אשר סורקים את הדפים עצמם. ליד הקישור של SEO , יש גם קישור ל- IP שמספיק לעבור עליו עם העכבר כדי לראות את ה-IP של האתר. כך אפשר לבדוק כמה אתרים שנראים “חשודים”, כלומר, מופעלים על ידי אותה חברה או אדם (למרות שמקובל מאוד גם להשתמש בכמה כתובות שונות דווקא בגלל צרכי SEO).

לסיכום, לא נראה כי בלקו יכול להתחרות במנועי החיפוש הגדולים מכיוון שהוא מעט מורכב יותר עבור המשתמש הפשוט וגם לא מחפש בכל הרשת. זה אולי לא נשמע טוב, אך למעשה גם האנשים העומדים מאחוריו יודעים זאת והם לא מנסים לתת את הרושם שהם יהרגו או יגברו על גוגל באיזושהי צורה. להיפך, הם באים ואומרים ישירות שהם כאן כדי לפתור בעיות הקיימות במנועי החיפוש הקלאסיים ושגם אם הם היו חברה למשקאות קלים, הם ממש לא היו מנסים לחקות את הטעם של קוקה קולה בדיוק כפי שהוא.

יתכן מאוד שדווקא הגישה הפתוחה הזו והכבוד למתחרים (אפשר גם להשוות תוצאות מול מנועי חיפוש אחרים), היא שתהפוך את בלקו לכלי עבודה שימושי עבור אחוז קטן אך משמעותי מן הגולשים. קבלת גופשנקה מבעלי אתרים לגבי נתוני ה-SEO אותו הוא מציג, תהפוך אותו אולי למתחרה ישיר בשירותים כמו Majestic SEO.

שתפו:
נכתב על ידי
עורך וכותב תוכן עצמאי, בין היתר הקים את Web Wiz המספקת פתרונות כתיבת תכנים וניהול תוכן.
0 0 הצבעות
קלות השימוש
0 0 הצבעות
פיצ'רים ופונקציונליות
0 0 הצבעות
תמיכה טכנית
0 0 הצבעות
תמורה לכסף
הרשמו
הודע על
guest

16 תגובות
הישן ביותר
החדש ביותר בעלת הכי הרבה הצבעות
פידבקים מוטבעים
צפייה בכל התגובות
עומר לייבנזון
96
קידום אתרים
עומר לייבנזון
99
שיווק דיגיטלי
עומר לייבנזון
90
מדיה חברתית
עומר לייבנזון
2026
מדיה חברתית
יורם ליכטנשטיין
108439
תוכן וקופירייטינג
שי משען
103395
פרסום באינטרנט
דוד כהן
102797
מדיה חברתית
דנה רוזן
83300
ניהול קהילה
נשארים מעודכנים בכל מה שחדש בדיגיטל

מעל 15,000 אנשי שיווק ובעלי עסקים נשארים מעודכנים בכל מה שחדש בשיווק דיגיטלי מאז 2007

16
0
נשמח לשמוע את דעתך, נודה לתגובהx
שיווק דיגיטלי שמביא תוצאות.
לוגו דייסון

189%

יחס המרה למודעות

לוגו איסתא

424%

הכנסות מהאתר

לוגו קפה עלית

139%

מבקרים חדשים באתר

לוגו נקסט

258%

רכישות אורגניות

לוגו קפה עלית
139%

מבקרים חדשים

לוגו דייסון
189%

יחס המרה למודעות

לוגו איסתא
424%

הכנסות מהאתר

שיווק דיגיטלי שמביא תוצאות.